Moeders van mijn moeder


 1a. Gertrud Hubertine Adams

 

Gertrud Hubertine Adams

  • 03-05-1921 Leuth (D)
  • 21-04-2012 Heerlen (90)

Huwelijk

  • 28-09-1945 Geleen

Adriaan Aarden

  • 14-08-1922 Schinnen
  • 24-09-1980 Sittard (58)

 

Levensloop

Jeugdjaren van Gertrud

Poelvenn
Gertrud groeit op in het Duitse bosgebied 'Plankenheide' dat overloopt in De Groote Heide van Venlo. De boerderij waar ze met haar ouders, broers en zusje woont ligt aan de weg 'Poelvenn' naast de Krickenbecker Seen; vier grote meren ontstaan door turfwinning en door de stroming van het riviertje de Nette. De wc is een houten huisje achter de boerderij met een uitgezaagd hartje in de deur.

Foto's
Gertrud gaat in Leuth naar school waar ze het Sütterlin schrift leert schrijven. Op de schoolfoto staat kleine Gertrud helemaal links op de foto. Ze houdt van muziek, zingen en dansen. Op de foto met vriendinnen staat ze (v.l.n.r.) als 4e met een grote akoestische gitaar. Of ze hier ook echt op kon spelen weet ik niet.

WOII
Vanaf 1935 begint Nazi Duitsland met de opbouw van de Deutsche Wehrmacht. Haar broers staan in de Nederlandse militieregisters ingeschreven. Broer Hannes is in 1932 al afgekeurd, broer Piet is goedgekeurd en wordt in 1935 opgeroepen voor de infanterie in Venlo (lekker dichtbij huis), broer Cor wordt in 1935 vrijgesteld wegens broederdienst en van jongste broer Hein zijn deze gegevens nog niet bekend.

Koffiepot
Metalen voorwerpen moesten voor het Duiste leger ingeleverd worden om wapens en munitie van te maken, maar bij Gertrud thuis werden een aantal metalen voorwerpen zoals de koffiepot en de grepen van de kasten op het erf begraven.De koffiepot is nog steeds in de famile.

Fliegerhorst Venlo-Herongen
Tussen oktober 1940 en maart 1941 werd er tegenover de boerderij van het gezin Adams op de heide een groot Luftwaffe vliegveld aangelegd. Op 18 maart landden de eerste nachtjagers op Fliegerhorst Venlo en zetten de aanval in tegen de Britse luchtmacht die in de nachtelijke uren het Ruhr-gebied bombardeerde. Tussen januari 1943 en september 1944 werd ook de vliegbasis ongeveer 100 keer aangevallen, een groot deel van de bommen kwam daarbij buiten het vliegveld terecht. Waarschijnlijk heeft Gertrud ook vaker een schuilkelder moeten opzoeken. Op 3 september werden tijdens een grote RAF aanval de start- en landingsbaan buiten werking gesteld. De overgebleven Duitse vliegtoestellen verlieten daarna de basis, de nog overeindstaande gebouwen werden de door Duitsers opgeblazen. 

Adriaan Aarden

Schinnen
Adriaan wordt in Schinnen geboren. Zoon van de Brabantse Cornelis 'Kees' Aarden en Belgische Mathilde de Ridder. Na een aantal jaren school gaat hij op zijn 19e aan het werk bij Staatsmijn Emma, waar hij begint als 'sleeper'. Zijn vader werkt in dezelfde mijn als ondergronds machinist.

Soldaat
Aan het einde van WOII, in 1944 als Zuid-Limburg net bevrijd is, meldt Adriaan zich aan bij de Mijnstreek Bewakingstroepen (Bataljon Treebeek/I Compagnie Hoensbroek). Deze Orde Dienst valt onder militair gezag en wordt tijdens de bevrijding van Nederland ingezet ter ondersteuning van verschillende Amerikaanse divisies door wacht- en patrouillediensten te draaien. Het werk is avontuurlijk, je kunt meehelpen een einde aan de oorlog te maken en het salaris is hoger dan in de mijn.

Venlo-Hilton
Na de bevrijding van Venlo wordt het nazi vliegveld Fliegerhorst Venlo-Herongen in gebruik genomen door het Amerikaanse leger en omgedoopt tot 'Yankee-55'. 
Omdat de Duitsers voor hun vertrek alle gebouwen hebben opgeblazen, wordt er nu een groot tentenkamp neergezet om alle manschappen te kunnen huisvesten. Dit tentendorp krijgt al snel de bijnaam 'Venlo-Hilton'. Adriaan wordt hier als OVW'er bij de bewakingstroepen voor de Amerikanen gestationeerd en heeft tijdens een avond op stap waarschijnlijk Gertrud ontmoet.

Nederlands-Indië
Eind 1944 worden er in de zuidelijke provincies al recruten geworven om de Japanners uit Nederlands-Indië te verdrijven. Of Adriaan al wist dat hij ook naar Nederlands-Indië zou gaan toen hij zich als O.V.W-er aanmelde weet ik niet. Vanaf april 1945 worden de Orde Dienst Bewakingstroepen onderdeel van 2-6 RI > infanterie. In mei 1945 krijgt hij een korte training in Frankrijk en oktober gaat hij via Engeland richting 'de tropen'. Op het moment van vertrek is de Japanse bezetting voorbij en heeft Indonesië de onafhankelijkheid verkondigd. De Nederlandse regering erkent deze soevereiniteit niet en gaat voor behoud van de kolonie. De soldaten komen terecht in een guerrilla- en herbezettingsoorlog. Na deze 3 jaar durende oorlogsvoering kun je nog steeds opgeroepen worden om je Nederlandse dienstplicht te vervulen.

Huwelijk
Twee weken voor het vertrek van Adriaan trouwt hij in Geleen met Gertrud. Op 19 mei 1948, bijna 3 jaar later, zien ze elkaar pas weer. Er is geen tijd om gebeurtenissen uit de oorlogsjaren te verwerken. Adriaan gaat meteen aan het werk bij de chemische fabriek in Naarden. Gertrud verhuist vanuit Geleen naar hem toe.

Staatsmijn Emma
In 1952 als hun dochtertje 2 jaar is verhuizen ze naar het Zuid-Limburgse dorpje Puth, dat naast Adriaans geboorteplaats Schinnen ligt, waar zijn ouders nog steeds wonen. Net als zijn vader vroeger wordt Adriaan loc-machinist voor het ondergrondse kolentransport op de Zuid-Limburgse staatsmijn 'Emma'. In 1965 wordt de sluiting van de mijnen aangekondigd. Mede door zijn inmiddels zwakke gezondheid gaat Adriaan in 1971 met vervroegd Pensioen.

Houston
In de jaren '70 was er in de Nederlandse ziekenhuizen te weinig capaciteit om de in die tijd vele hartpatienten te opereren. Er kwam daarom een 'luchtbrug' tussen Nederland en Houston in Amerika. Adriaan stond op de lijst om daar een hartoperatie te ondergaan, maar hij heeft deze reis helaas niet meer kunnen maken, hij overleed in 1980 op 58-jarige leeftijd in het Ziekenhuis in Sittard.

Huwelijk Gertrud en Adriaan

Nederland
Twee weken na de huwelijksvoltrekking in Geleen vertrekt Adriaan als infanterie soldaat naar Indonesië. Gertrud gaat bij zijn zus Lies en haar gezin in huis wonen. Gertruds' moedertaal is Duits, in de lange periode (bijna 3 jaar) die Adriaan weg is leert ze Nederlands en het plaatselijke dialect. Door de vele gastarbeiders kijkt men in de mijnstreek niet vreemd op bij het horen van een buitenlandse taal.

Naarden
Na terugkomst uit Indonesië is er geen tijd om gebeurtenissen uit de oorlogsjaren te verwerken. Adriaan gaat meteen aan het werk, niet in de mijn in zijn eigen woonplaats, maar in Naarden bij de chemische fabriek. Gertrud verhuist vanuit Geleen naar hem toe. Het echtpaar is 3 jaar daarvoor getrouwd maar gaat nu pas voor het eerst samenleven. Adriaan, net terug uit een oorlog waar niet over gesproken wordt en Gertrud die 3 jaar bij een gezin heeft ingewoond en nu graag een eigen gezin wil stichten. Helemaal alleen in de nieuwe omgeving zijn ze niet, want vlakbij in Bussum woont Adriaans zus Engelien met haar man Dirk en de kinderen, daar kunnen ze het goed mee vinden.

Puth
In 1950 wordt in Naarden dochter Poldine geboren. Als zij 2 jaar is verhuist het gezin naar Puth-Schinnen, waar Adriaan loc-machinist wordt voor het ondergrondse kolentransport op de Zuid-Limburgse staatsmijn 'Emma'. Gertrud zorgt voor het huishouden thuis en in de weekenden gaan ze op familiebezoek in Leuth, waar Gertrud ook de was voor haar vader en broers doet. Eerst met de trein naar Venlo en verder met de fiets. Als Broer Piet niet in Frankrijk is, komt hij zijn zus en dochter Poldine met de auto ophalen. 

Camping
Door Adriaans zwakke gezondheid komt het er niet van om na zijn vervroegde pensionering op reis te gaan. In 1974 kopen ze daarom een caravan met een vaste standplaats op Camping Zilverstrand in het Belgische plaatsje Mol waar ze tot aan Adriaans overlijden graag en vaak naar toe gaan. 'Hij Adriaan, de man van de camping' wordt hij tijdens zijn uitvaart genoemd.

Dochter

  1. 1950-2020 Leopoldine Victoire Aarden

Weduwe

Puth
Op vrij jonge leeftijd wordt Gertrud tot haar grote verdriet weduwe. Ze blijft nog vele jaren in hun huis aan de Margrietstraat in Puth wonen. Wekelijks gaat ze met de bus naar dochter Poldine en dagelijks spreekt ze af met haar beste vriendin Mia, die een straat verder woont.

Uitstapjes en vakantie
Met familie en vriendinnen maakt ze geregeld uitstapjes naar Duitsland en Oostenrijk en met 
Mia gaat ze jaarlijks op bedevaart naar Kevelaer.

Australië
In 1992 maakt ze de meest bijzondere reis. Ze stapt ze in het vliegtuig voor een bezoek aan haar jongste schoonzus Poldine in Australië, net zo'n verre reis als haar man maakte in de jaren '40.


2a. Anna Maria Katharina Janssen

 

Anna Maria Katharina Janssen 

  • 22-06-1883 Lobberich (D)
  • 18-06-1937 Leuth (D) (53)

Huwelijk

  • 15-05-1911 Hinsbeck (D)

Ludovicus Petrus Hubertus Adams

  • 03-04-1879 Hunsel
  • 22-02-1966 Hinsbeck (D) (86)

Levensloop

Katharina wordt geboren in het jaar dat in Indonesië de Krakatau vulkaan uitbarst. Ze trotseert 'De grote oorlog' en sterft in de aanloop naar WOII. 

Portretfoto gemaakt in Roermond tussen 1907 - 1917.

Jeugdjaren van Katharina

Katharina is de oudste dochter van Johanna Hubertina Scheeres (geboren in Venlo) en Joannes Hubertus Janssen (geboren in Nederweert). Ze wordt geboren in het Duitse plaatsje Lobberich, ter hoogte van Venlo waar ze opgroeid met 2 jongere zussen; Gertrud en Helene.

Ludwig Adams

Ludwig wordt in 1879 geboren in het Limburgse plaatsje Hunsel. Zijn vader (Pieter Joannes Hubertus Adams 1844-1902) is schoenmaker, zijn moeder (Barabara Peeters 1847-1902) landbouwster. Hij heeft 3 jongere broers en een zusje.

's nachts draagt hij een slaapmuts. Heeft een kleine boerderij met een paar dieren en leeft vooral van het verbouwen van groenten en fruit.

Huwelijk Katharina en Ludwig

Poelvenn
Katharine en Ludwig wonen vanaf hun huwelijk samen in een kleine boerderij aan de weg 'Poelvenn' in Leuth, naast de Krickenbecker Seen; vier grote meren ontstaan door turfwinning en door de stroming van het riviertje de Nette. 

WO1
Poelvenn is gelegen aan de rand van het Duitse bosgebied 'Plankenheide' dat overloopt in De Groote Heide van Venlo. Een gebied met paden die ook tijdens de oorlog als smokkelroutes gebruikt worden.

WOII
Het militaristische Duitse keizerrijk eindigt na WO1 waarna de NSDAP het voor het zeggen krijgt. In 1933 komt Hitler aan de macht en verandert Duitsland in een dictatuur. De jongste kinderen gaan naar school in een tijd dat de nazi's de lesstof sterk beinvloeden. De zonen hebben inmiddels de Nederlandse nationaliteit gekregen. Voordat het oorlogsgeweld in Duitsland hevig losbarst sterft Katharina.

Kinderen

  1. 1912-1965 Johannes (Hannes)
  2. 1913-1998 Peter Hubert (Piet)
  3. 1915-1957 Heinrich Kornelis (Cor)
  4. 1919-1957 Heinrich Johann (Hein)
  5. 1921-2012 Gertrud Hubertine (Gertrud)
  6. 1923-1926 Hubertine (Tine)

De kleine 'Tine' overlijdt op driejarige leeftijd.

Nederlandse nationaliteit
Vanaf 1935 begint Nazi Duitsland met de opbouw van de Deutsche Wehrmacht. De zonen van Katharina en Ludwig zijn in Duitsland geboren maar krijgen vóór de oorlog de Nederlandse nationaliteit. Ze worden daarom in Nederland opgeroepen voor hun militaire dienst keuring. Zoon Hannes wordt in 1932 afgekeurd, zoon Piet is goedgekeurd en wordt in 1935 opgeroepen voor de infanterie in Venlo (lekker dichtbij huis), broer Cor wordt in 1935 vrijgesteld wegens broederdienst. Van jongste zoon Hein zijn deze gegevens (nog) niet bekend.

Op het communiefeest van kleindochter Poldine in 1957 kon Katharina er niet meer bij zijn. Haar man 'opa Ludwig' staat links op de foto naast dochter Gertrud. Rechts op de foto, de dame in het zwart is Katharina's zus Klara Gertrud Witter 'Trautchen', met haar dochter Hubertina Witter 'Tine' (helemaal rechts op de foto)


3a. Johanna Hubertina Scheeres


Johanna Hubertina 
Scheeres

  • 14-03-1842 Venlo
  • 1929 Lobberich

Huwelijk

  • 17-04-1882 Lobberich (D)

Johann Hubert Janssen

  • Nederweert
  • 1926 Lobberich

Levensloop

Johanna groeit op in de binnenstad van Venlo en verhuist samen met haar man naar het Duitse plaatsje Lobberich waar ze een gezin stichten.

Jeugdjaren van Johanna

Johanna is het tweede kind van Gertruda. Als ze wordt geboren is haar oudere zusje al overleden Ze groeit op in de binnenstad van Venlo in een gezin dat moeite heeft om rond te komen. 

Johann Hubert Janssen

Johann Hubert Janssen is geboren in Nederweert. Hij is dagloner en katholiek gedoopt.

Huwelijk Johanna en Johann Hubert

Net als haar zus Anna Catharina trouwt Johanna in één van de plaatsjes net over de grens in Duitsland. Johanna is 40 als ze in het huwelijk treedt met Joannes Hubertus Janssen die geboren is in Nederweert. Ze bouwen samen een leven op in Lobberich. 

Kinderen

  1. 1883-1937 Anna Maria Katharina
  2. 1886-1976 Klara Gertrud
  3. 1889-1983 Helene Hubertina

Geen jonge moeder
Johanna is 41 als haar eerste dochter katharina wordt geboren. Drie jaar later volgt Klara Gertrud en weer drie jaar later, als Johanna 47 is,  Helene Hubertina.

Huwelijken dochters
Anna Maria Katharina trouwt in 1911 met Ludwig Adams
Helene Hubertina trouwt in 1914 met Johann Wilhelm Schwens
Klara Gertrud trouwt in 1915 met Heinrich Jakob Witter


4a. Maria Gertruda Janssen 


Maria Gertruda Janssen 

  • 05-04-1812 Nieuwenhagen
  • 17-07-1881 Venlo (69)

Huwelijk

  • 31-08-1840 Venlo

Jan Hendrik Scheeres

  • 04-08-1813  Venlo
  • 25-07-1866 Venlo (52)

Levensloop

Een turbulent leven getekend door armoede in de binnenstad van Venlo.

Jeugdjaren van Gertruda

Gertruda wordt in Nieuwenhagen geboren als eerste kind van Catharina Bos en Willem Janssen. Haar ouders zijn 'kramersche in vis', vishandelaren, en de kinderen helpen ook mee met deze handel. Met haar ouders verhuist ze naar Venlo waar ze Jan Hendrik Scheeres ontmoet.

Jan Hendrik Scheeres

Jan Hendrik Scheeres
Wordt in Venlo op 04-08-1813 geboren als zoon van Jan Willem Scheeres en Maria Elisabeth Geenen. Zijn vader sterft als hij 8 jaar oud is.

Drank
In het strafdossier van Zoon Henricus Wilhelmus lezen we dat Jan Hendrik verslaafd aan de sterke drank zou zijn, waardoor hij zijn gezin niet echt tot steun is.

Huwelijk Gertruda en Jan Hendrik

Venlo
In 1840 trouwt de zwangere Gertruda met stadsgenoot Jan Hendrik Scheeres. Ze vinden woonruimte in het dichtbevolkte stadscentrum van Venlo. Eerst in de Hoogstraat, vervolgens in de Jodenstraat en later in de Gasthuisstraat, haar ouders wonen vlakbij. Door het ontbreken van sanitaire voorzieningen ziekten als tyfus en cholera regelmatig slachtoffers maken.

Gezinsuitbreiding
Hun eerste kindje Margaretha wordt nog geen 3 maanden oud. Een paar maanden later is Gertruda opnieuw in verwachting. Ze krijgen in totaal 8 kinderen waarvan er 4 in het 1e levensjaar sterven.

Armoede
Het echtpaar heeft niet veel geld te besteden. Gertruda bedelt hier en daar wat bij elkaar, waarvoor ze meer dan eens gestraft wordt door de politie. Jan Hendrik kijkt van dag tot dag of er ergens werk voor hem is.

Kinderen

Tussen 1841 en 1853 krijgen Gertruda en Jan Hendrik 8 kinderen. Eerst vijf dochters, daarna nog drie zonen. Vier van de kinderen overlijden voordat ze een jaar oud zijn.

  1. 1841-1841 Maria Margaretha 
  2. 1842-1929 Johanna Hubertina ( mijn volgende voormoeder)
  3. 1843-xxxx Anna Maria Catharina 
  4. 1845-1845 Anna Catharina
  5. 1847-1916 Anna Catharina
  6. 1849-1929 Henricus Wilhelmus
  7. 1852-1852 Peter Hubert
  8. 1853-1854 Johan Hendrik

5. Anna Catharina
Verhuist naar Breyell (Dld) waar ze in 1870 trouwt met Carolus Joannes Willemsen. Ze krijgen 4 dochters.

6. Henricus Wilhelmus (Henri)
Van kersendief naar het huis van verbetering in Alkmaar:

Henri is oudste zoon en de enige van de drie jongens uit het gezin die in leven blijft. Samen met de kinderen uit de buurt wordt er veel 'kattekwaad', uitgehaald. Zo wordt kleine Willem eens tot 3 dagen gevangenisstraf veroordeeld voor het stelen van kersen.
Als hij 12 jaar oud is wordt hij samen met een tienjarig vriendje opgepakt omdat ze behoren tot 'een bende deugnieten' die in Venlo ontelbare kleine diefstallen gepleegd hebben. Willem bekent bij tenminste 31 van deze misdrijven betrokken te zijn geweest, maar die kunnen niet meer bewezen worden.
Door de 'Arrondissements-Regtbank' te Roermond wordt hij daarom vrijgesproken op voorwaarde dat hij voor twee en een half
 jaar naar 'Het huis van verbetering en opvoeding voor jongens' in Alkmaar gaat. Gelukkig voor Henri moet ook zijn vriendje Johannes Martinus Schoenmaekers, die het thuis (zonder moeder) ook niet makkelijk heeft daarheen.
Omdat Henri's vader aan de drank is en zijn moeder al meerder malen is gestraft voor bedelarij ziet de rechtbank het opvoedingsgesticht als een kans op een betere toekomst voor deze verwaarloosde kinderen.
Hij wordt voor zijn vertrek uit het Huis van Arrest te Roermond grondig gewassen en krijgt nieuwe kleding: een hemdrok, een onderbroek en een paar schoenen. Zijn eigen kleding is te versleten en vervuild om hem in te vervoeren.
Met Henri lijkt het inderdaad goed te komen, hij trouwt in 1849 met Carolina Roulaux waarmee hij een gezin sticht en als fabrieksarbeider aan het werk gaat.

Het arresthuis waar Henri terechtkomt als hij wordt opgepakt is nu een luxe hotel/restaurant locatie met als thema detentie 


5a. Catharina Bos


Catharina (Catriena) Bos

  • 08-04-1789 Deventer
  • 29-09-1835 Venlo (47)

Huwelijk

  • 15-05-1811 Zutphen

Wilhelmus (Willem) Janssen

  • 00-00-1780 Nieuwenhagen
  • 06-08-1842 Gennep (62)

Levensloop

Catharina wordt geboren in Deventer, trouwt met Willem in Zutphen en vertrekt samen met hem naar zijn woonplaats Nieuwenhagen waar ze de kost verdienen met de handel in gezouten vis.

Jeugdjaren van Catharina

Geboorteplaats
Geboren te Deventer volgens het bevolkingsregister van Venlo. Haar doopcertificaat meldt dat ze op 8 april 1789 gedoopt is in de Gereformeerde gemeente van Zutphen.
Ze is de jongste in het gezin van moeder Anna van der Veen en vader Jan Bos. Catharina's vader verdient de kost als beurtschipper. 

Weeskamer
Als Catharina 5 jaar is overlijdt haar vader en worden de financiën geregeld door de Zutphense weeskamer.

Wilhelmus Janssen

Pancratiuskerk
Omdat Nieuwenhagen nog geen eigen kerk heeft wordt Willem wordt op 5 maart 1780 in de Pancratiuskerk in Heerlen gedoopt; Nederlands Hervormd, in die tijd werd deze kerk zowel door Katholieken als. protestanten gebruikt.

Vishandel
Wilhelmus (willem) Janssen woont in Nieuwenhagen waar hij werkt als handelaar in gezouten vis als hij een relatie krijgt met Catharina. Hoe ze met elkaar in contact zijn gekomen heb ik nog niet ontdekt. 

Geertruida Stoffelen (Getruida Stoffels)
Na het overlijden van Catharina in 1835 trouwt Willem met Geertruida uit Gennep. Moeder van 3 kinderen en weduwe van Gradus Theunessen. Willem en Geertruida krijgen samen nog 2 kinderen:

  • 1840 zoon Theodorus Wilhelmus jacobus Janssen
  • 1842 dochter Maria Catharina Janssen 

Precies 2 maanden na de geboorte van dochter Maria Catharina overlijdt Willem op 62-jarige leeftijd in Gennep

Huwelijk Catharina en Willem

Nieuwenhagen
De huwelijksvoltrekking tussen Catharina en Willem Janssen vindt plaats in de Gereformeerde kerk te Zutphen in het jaar 1811. Catharina verjuist met Willem naar Nieuwenhagen waar ze samen leven van de handel in gezouten vis. In Nieuwenhagen krijgen ze 5 kinderen, waarvan er 2 op jonge leeftijd sterven.

Zutphen
Rond 1821 verhuizen ze samen met 3 kinderen naar Zutphen waar dochter Veronica (Vrouwtje) geboren wordt.

Venlo
Twee jaar laten verhuist het gezin naar Venlo. Een grensplaats naast Duitsland waar veel handel plaats vindt. Ze krijgen hier nog 5 kinderen.
Catharina overlijdt in 1835 op 47-jarige leeftijd in hun huis in de Jodenstraat.

Kinderen

  1. 1812-1881 Maria Gertruda 
  2. 1814-1816 Anna Elisabeth
  3. 1815-1816 Peter Joseph
  4. 1815-18xx Arnold
  5. 1816-18xx Willem Jacob
  6. 1821-1825 Veronica 
  7. 1823-1831 Catharina Brigita
  8. 1826-1883 Johan
  9. 1827-18xx Christiaan Antoon
  10. 1829-18xx Willem
  11. 1832-18xx Peter

*Peter Joseph en Arnold; tweelingbroers

De eerste 5 kinderen worden geboren in Nieuwenhagen, dochter Veronica in Zutphen (hier woont nog familie van Catharina) en de laatste 4 jongens komen in Venlo ter Wereld.

 


6a. Anna van der Veen


Anna van der Veen

  • xx-xx-1756 Deventer
  • 07-10-1837 Zutphen (81)

Huwelijk

  • 04-01-1778 Zutphen

Jan Bos

  • xx-xx-xxxx Deventer
  • xx-11-1796 

Levensloop

Samen met beurtschipper Jan sticht Anna een gezin. Als ze op haar veertigste weduwe wordt worden de financiën geregeld door de Zutphense weeskamer.

Huwelijk

Anna en Jan dienen netjes 2 weken voor hun geplande huwelijk in Zutphen een attest voor ondertrouw in in Rotterdam, dit wordt goedgekeurd. De kerkelijk huwelijksvoltrekking vindt plaats tijdens een dienst van de gereformeerde kerk in januari 1778 in Zutphen.

Schipper
Jan Bos is beurtschipper en Zutphen wat betekent dat hij op vaste tijden een bepaald traject vaart waarbij hij goederen of passagiers vervoert.

Weeskamer
Wanneer Jan Bos in november 1796 overlijdt blijft Anna als weduwe met 7 minderjarige kinderen achter. Om de financiën goed te kunnen regelen wordt Anna 9 maanden later ingeschreven in het register van de plaatselijke weeskamer en worden er twee voogden benoemd.

Kinderen

1778-xxxx Jan
1780-xxxx Gerritjen 
1784-1839 IJda 
1785-xxxx Frauke 
1786-xxxx Hilleken*
1786-xxxx Egbert*
1791-1835 Catharina

*Hilleken en Egbert; tweeling zus en broer


7a. Frouke Hendriks


Frouke Hendriks

  • xx-xx-xxxx
  • xx-xx-xxxx

Huwelijk

  • xx-xx-xxxx

Egbert van der Veen

  • xx-xx-xxxx
  • xx-xx-xxxx

Levensloop

Kinderen

  1. 17xx-1837 Anna van der Veen

Het levensverhaal van deze voormoeder bevindt zich nog in de sprokkelfase