Lichthuisjes

Zoveel prachtige oude foto's die in een kistje liggen te wachten tot iemand ze weer eens bekijkt. Ik heb daarom 'lichthuisjes' gemaakt; een soort kijkdoosjes waarin oude foto's gecombineerd worden tot nieuwe verhalen en familieleden die er niet meer zijn elkaar opnieuw kunnen ontmoeten in een bijzonder decor. Oude bijbelboekjes dienen als dak en dankzij de lampjes met timer-functie komt het verleden in de avonduren weer tot leven.

Lichthuisje Indonesië
Mijn opa Adriaan maakte in zijn leven een reis naar Indonesië. Ik erfde een munitie kistje, foto's, zijn militair rijbewijs en 'jasversierselen'. Over defensie wist ik zo goed als niks, een wereld op zich, ik snap nu de interesse in het verzamelen van militaria. Voor mij werd het een reis door de koloniale 'geschiedenis', ik luisterde naar podcasts, las dikke boeken die de grote lijnen beschrijven en dagboeken met persoonlijke ervaringen. Geen afgesloten hoofdstuk maar een belangrijk deel van ons heden en zoals altijd herhaalt de geschiedenis zich tot we er ooit iets van leren.

In het lichthuisje rijdt opa in een door mij ontworpen legervoertuig de Limburgse kolenmijn uit. De koplamp is geïnspireerd op die van zijn brommer, opa had geen autorijbewijs, maar mocht wel legervoertuigen en ondergrondse mijn-locs besturen. De emblemen van de T-brigade en Sepatoe Roesak sieren het doek. Op de achtergrond de masten van de Batavia en het palmbos uit opa's eigen foto-album. De rivier onder de brug is bloedrood gekleurd, op deze foto niet zichtbaar, laten we het gezellig houden.


Mini Krempelflat
Toen het trappenhuis in onze oude Krempelflat na avondval niet meer gezellig verlicht werd door de kleine kerstboom heb ik een mini-krempelflat gemaakt die dankzij een timerfunctie in de avonduren zijn lampjes aan doet.