Oermoeders

Tussen oude foto's van mijn oma Gertrud - sepiakleurige momentopnames uit een geleefd leven - vond ik het trouwboekje en een portret van háár moeder: Anna Maria Katharina Janssen, geboren in het Duitse plaatsje Lobberich. Het trouwboekje onthulde de namen van háár ouders. Voor mij het begin van een verslavende en spannende speurtocht naar de levensverhalen van mijn voormoeders.

Hoort dit stukje bij dit levensverhaal of toch niet? Stap voor stap vul ik de verhalen met foto's en tijdlijnen aan. Ik probeer het verhaal zo waarheidsgetrouw als mogelijk te construeren met waar het verhaal niet sluitend is een beetje imaginaire invulling.


Ragfijn
Niets dan stof ben ik
Hemeltergende vergankelijkheid
Een windvlaag die mij nietig verklaart
Een herinnering opgebaard in de tijd
Armand Bruijstens


Tastbare Herinneringen
Een houten sigarenkistje met foto's, oude persoonsbewijzen, een beduimeld trouwboekje en een paar handgeschreven brieven. Enkele tastbare herinneringen die misschien bewaard blijven na honderd en meer jaren, wanneer je naam niet in geschiedenisboeken wordt genoemd, er geen werk van jouw hand in een museum terechtkomt. Je bloedeigen familie die na jouw sterven wordt geboren heeft geen levende herinnering aan je.